«

»

Кві 04

Симптоми гепатиту А

fddf753f3d84674c4c78b0d937391ffcРозпізнати гепатит А самостійно дуже складно. Симптоми схожі з іншими захворюваннями, його можна сплутати з харчовим отруєнням або навіть застудою. Хвороба стає очевидною тільки коли склери очей і шкіра набувають жовтуватого відтінку, а до цього моменту захворювання за симптоматикою схоже на що завгодно – панкреатит, загострення холециститу.

Гепатит А передається фекально–оральним шляхом, характеризується розвитком запальних змін в печінці і проявляється симптомами інтоксикації, гепатомегалією, клініко-лабораторними ознаками порушення функції печінки та жовтяницею.  Близько 80% людей, які захворіли на вірусний гепатит А, це діти. Після перенесеного захворювання залишається пожиттєвий імунітет.

Вірус гепатиту А (ВГА) – ентеровірус, досить стійкий до впливу зовнішнього середовища: при кімнатній температурі може зберігатися декілька тижнів або місяців, при 40С – декілька місяців або років. ВГА гине при кип’ятінні через 10 хв, чутливий до ультрафіолетового випромінювання.

Ефективна профілактика хвороби – дотримання особистої гігієни. Регулярне і ретельне миття рук, обробка продуктів харчування і посуду. Оскільки одним з основних джерел зараження є вода, вживати її необхідно тільки кип’яченою або фасованою. Якщо у вас немає централізованого водопостачання, де контроль якості води проводить акредитована лабораторія,  краще використовувати бутильовану воду – як для пиття, так і для приготування їжі.

У приватних домоволодіннях, де якість води криничної не відповідає санітарно- хімічним, бактеріологічним показникам відповідно державних санітарних норм, необхідно вирішити питання знезараження води.

Одним з кращих сучасних методів являється ультрафіолетове знезараження води!

Ультрафіолетове знезараження води – один з найбільш поширених і практичних методів для очищення від бактерій, вірусів і патогенних мікроорганізмів. УФ-опромінення повністю знищує більшість бактерій, спор чи інших мікроорганізмів, включаючи збудників дизентерії, тифу, холери, поліомієліту, вірусного гепатиту тощо.

Консультує Галина Богданівна Васік, головний   спеціаліст  Самбірського  РУ Головного управління    Держпродспоживслужби у Львівській області.

print

Pin It on Pinterest