«

»

Січ 24

Наслідки самовільного будівництва у 2018 році

1f05a70Самобуд — будівля, зведена без дозволу органів місцевого самоврядування. Власник самобуду не має документів на право власності, отже не може повноцінно користуватись житлом.

Без узаконювання самобуду ви не зможете купити, продати, здати в оренду, залишити у спадок, подарувати будинок тощо.

На незаконно зведений будинок неможливо оформити субсидію, законно підключити газ та провести інші комунікації.

Чи можна не узаконювати самобуд?

Штрафні санкції за самобуд величезні, а у випадку несплати вашу будівлю можуть знести. Тому куди простіше і вигідніше узаконити самобуд. Проте це — складне завдання, і отримати документи без компетентних юристів буде важко. В 2015-16 роках узаконити самобуд можна було по будівельній амністії. Тож, якщо ви не почали процедуру легалізації самобуду в 2015-16 році, то ви потрапите під санкції, прийняті до введення амністії.

Законодавство та штраф за самовільне будівництво

Відповідно зі статтею 376 Цивільного кодексу України, власник самобуду не має права на самовільно зведене житло.

У 2017 році було прийнято Закон «Про внесення змін в деякі законодавчі акти по вдосконаленню містобудівної діяльності №4733-1». Зокрема, зміни було внесено в Закони України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності».

Відповідно до змін, штраф за самовільне будівництво значно збільшився. Сьогодні його розмір складає 18 мінімальних зарплат і досягає 57 600 грн. У разі несплати штрафу будинок може бути знесений (витрати за знос буде сплачувати недбайливий власник самобуду).

print

Pin It on Pinterest